Messilä 18.12.2024

Laskettelusauvan oikea pituus – näin se löytyy

Lasku rytmittyy mukavasti, kun on valinnut laskettelusauvan oikean pituuden. Vapaalaskijat arvostavat kuvan kaltaisia suurella sommalla varustettuja teleskooppisauvoja. Lasku rytmittyy mukavasti, kun on valinnut laskettelusauvan oikean pituuden. Vapaalaskijat arvostavat kuvan kaltaisia suurella sommalla varustettuja teleskooppisauvoja.
Laskettelija pärjää vallan hyvin ilman sauvojakin, mutta oikein valittu ja käytetty sauva helpottaa laskijan elämää. Sauvat tukevat tasapainoa ja niiden avulla voi rytmittää käännöksiä. Melkein sauva kuin sauva sopii tehtävään − kunhan se on oikean pituinen.

Valintakriteerinä laskettelusauvan oikea pituus on tärkein. Tietysti laskettelusauvoja on erilaisia, hifistelijä voi valita erityisen ohuet ja kevyet sauvat tai pujottelija käyrät kepit, hevijuuseri voi ostaa sauvat, jotka sujahtavat hanskaan kiinni napsauttamalla, tarkan markan Pirkko ostaa kestävän vaihtoehdon. Perusharrastaja pärjää useimmiten ihan perussauvoilla.

Aloittelijat ja lapset eivät laskettelusauvoja tarvitse. Lue aiheesta lisää artikkelista Miten pitkään ilman laskettelusauvoja kannattaa laskea?

Laskettelusauvan oikea pituus mitataan asteissa

Ainoa kriteeri, josta ei kannata joustaa, on sauvan pituus. Rinnelaskijan kyynärpään pitäisi olla 90-asteen kulmassa, kun sauva on maassa. Vaikka ajatus kasvuvarasta houkuttelee lapsiperheen rahakirstun vartijoita, liian pihiksi ei kannata heittäytyä, sillä lapsena opittua väärää laskuasentoa on myöhemmin vaikea muuttaa.

Temppuilijat pärjäävät lyhyemmillä sauvoilla. Syvän lumen perässä takamaastoihin suuntaaville laskijoille on tarjolla näppäriä teleskooppisauvoja, joiden pituutta voi helposti säätää käyttötarkoituksen mukaan. Teleskooppisauvoista on etenkin hyötyä vaelluksilla, kun rinnettä noustaan ylös.

Sauvan pituus vaikuttaa laskijan asentoon. Esimerkiksi liian pitkä sauva ohjaa laskijan turhan pystyyn asentoon ja vie painon taakse. Aivan liian lyhyt sauva voi tehdä saman tempun, eli vie painon taakse. Harvoin kuitenkaan sauva on häiritsevän lyhyt. Kannattaakin kokeilla, mitä muutama sentti ”oikeaoppisesti valittua” (eli 90-asteen kulmassa olevaa kyynärpäätä) lyhyempi sauva tekee laskuasennolle. Usein vain hyvää.

Laskettelusauvan pituus löytyy helposti: kyynärpään pitäisi olla 90-asteen kulmassa, kun sauva on maassa.
Laskettelusauvan pituus löytyy helposti: kyynärpään pitäisi olla 90-asteen kulmassa, kun sauva on maassa.

Sauvan paino vaikuttaa laskumukavuuteen

Oikea mitta on ehkäpä se tärkein laskettelusauvan valintakriteeri – mutta ei ainoa. Käännöksen sujuvuuteen ja laskemisen mukavuuteen vaikuttaa olennaisesti myös laskettelusauvan paino. Tähänkin on nyrkkisääntö: ”mitä kevyempi, sitä huomaamattomampi ja siten myös mukavampi”.

Olennaista on myös painopiste, jonka tulisi olla mahdollisimman lähellä laskettelusauvan kahvaa. Alhaalla oleva painopiste vaikuttaa yllättävän ikävästi käännösrytmiin.

Painopisteeseen vaikuttaa myös somman koko, suuri sompa on luonnollisesti pientä painavampi. Somman suhteen kannattaakin miettiä omat laskutottumukset: pehmeässä lumessa suuri sompa on ehdoton, jäisellä rinteellä viihtyvä ratalaskija valitsee mahdollisimman pienen somman.

Kahvan valinta on makukysymys. Kauppaan kannattaakin ottaa omat lasketteluhanskat mukaan ja kokeilla erilaisia kahvoja. Miellyttävä löytyy varmasti.

Laskettelusauvan oikea pituus on se tärkein valintakriteeri, mutta monelle lähes yhtä tärkeää on laskettelusauvan väri. Sen valintaan on turha neuvoa antaa, mutta yksi vinkki kuitenkin on paikallaan: värikäs laskettelusauva löytyy hangesta valkoista helpommin.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Hiihtokoulu

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu

Lasketteleva lapsi ei tarvitse sauvoja

Laskettelu