Messilä 18.12.2024

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa. Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.
Jos kauden viimeisten laskujen jälkeen välineet unohtuvat varaston nurkkaan, voi syksyllä tervehtiä ruosteiset kantit ja homeelta haisevat monot. Viimeistään nyt on aika tehdä kevyt keväthuolto laskuvälineille.

Laskettelusukset ja lumilaudat kannattaa kevyesti huoltaa kauden päätteeksi ja varastoida oikeaoppisesti kesän yli. Vaikka kesän kynnyksellä seuraava kausi tuntuu kaukaiselta ajatukselta, tulee uusi talvi varmasti. Kun keväthuolto on huolella hoidettu, niin uuteen kauteen on ilo lähteä.

”Syksyllä huoltoon tuodaan yllättävän paljon suksia ja lautoja, joiden kantit ovat aivan läpiruosteessa. Moni jättää sukset tai laudan kosteana suksipussiin tai autokatokseen kesäksi. Kosteus tekee kanteille tuhoa”, Ski Garagen Jani Rasinkangas muistuttaa.

Helpoin keväthuolto on varmasti toimiva

Helpointa on luonnollisesti antaa välineet ammattilaisten huollettavaksi ja säilytettäväksi. Silloin sukset tai lauta käydään huolellisesti läpi, pohja tarvittaessa paikataan sekä hiotaan suoraksi, kantit viimeistellään laskukuntoon ja välineet voidellaan.

Muutamat suksihuollot tarjoavat myös rengasliikkeiden tyyliin toimivia suksihotelleja, jolloin välineitä ei tarvitse itse säilyttää kesän yli.

Tee-se-itse -nainen ja -mies haluaa kuitenkin hoitaa välineensä itse. Heille Jani Rasinkangas kertoo neljä välineiden keväthuolto- ja kesäsäilytysvinkkiä.

Laskukauden jälkeen välineille kannattaa tehdä pieni keväthuolto. Ski Garagen Jani Rasinkangas kertoo neljä helppoa ja toimivaa välineiden keväthuolto- ja kesäsäilytysvinkkiä.

1. Tarkista kunto

Jos et muuta jaksa tehdä, niin kuivaa ainakin huolellisesti kantit ja pohjat vaikka pyyhkeellä. Pienellä vaivalla saat kuitenkin huomattavasti enemmän aikaiseksi ja keväthuolto on nopeasti tehty:

Tutki sukset ja lumilauta. Onko kantit kunnossa ja ehjät, pohja siisti, näkyykö vaurioita? Jos paikattavaa tai muuta korjattavaa ei ole, niin puhdista pohjasta karstat, noet ja muu lika pois voiteenpoistoaineella. Tämän jälkeen pohjaan kannattaa levittää pehmeä suojavoide. Voide jätetään siklaamattomana pohjaan kesän yli.

Säilytä sukset ja lauta kuivassa paikassa kosteudelta suojassa. Autokatos ei ole hyvä paikka, sillä lämpötilan vaihtelut voivat kerätä kosteutta kantteihin.

Lue myös Janin vinkit suksien ja laudan huoltoon: Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

2. Vilkaisu siteisiin

Suksien siteet eivät välttämättä toimenpiteitä tarvitse. Halutessasi voit ruuvata siteiden dinit hieman löysemmäksi, ei kuitenkaan aivan asteikon alimmalle tasolle asti.

Muista syksyllä säätää siteet sen hetken painon ja voiman mukaisesti. Jos monot vaihtuvat seuraavalle kaudelle, niin etenkin silloin siteiden säädöt on hyvä käydä läpi.

Lautasiteistä kannattaa katsoa, että kaikki ruuvit ovat kunnolla kiinni – ne kun voivat löystyä ahkerassa laskussa.

3. Mono kiittää kuivasta

Monot pitäisi huolellisesti kuivata jokaisen laskupäivän jälkeen. Kauden päätyttyä se on ensiarvoisen tärkeää. Poista kuivausta varten monoista sisäkengät ja ota pohjalliset pois.

Kesäsäilytystä varten laita pohjalliset ja sisäkengät takaisin paikoilleen. Monon soljet kannattaa laittaa kevyesti kiinni.

4. Lasit ja kypärä yhteissäilöön

Lasit ja kypärä eivät varsinaista keväthuoltoa juuri kaipaa. Katso onko kypärässä kolhuja tai näkyviä vaurioita. Myös kypärä kannattaa kuivata huolellisesti ennen suojapussiin pakkaamista.

Voit tarvittaessa kevyesti puhdistaa lasit mikrokuituliinalla. Pakkaa ne sitten takaisin suojapussiin ja laita kypärän sisään säilöön.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu

Muista varustehuolto ennen ensilaskuja

Välineet

Lisää voimaa laskettelijan harjoitusohjelmalla

Hiihtokoulu