Messilä 18.12.2024

Monolämmittimet takaavat taatusti lämpöiset jalat

Oikealla pukeutumisella ja sopivilla apuvälineillä jalat pysyvät pakkaspäivinäkin lämpimänä. Oikealla pukeutumisella ja sopivilla apuvälineillä jalat pysyvät pakkaspäivinäkin lämpimänä.
Kun pakkanen pistelee varpaita, katoaa laskemisesta ilo. Näin ei tarvitse olla: saatavilla on paljon apuvälienitä, joiden ansiosta kipakallakin pakkasella jalat pysyvät taatusti lämpöisinä.

Monolämmittimet ovat monen laskettelijan mielestä siunaus. Kun jalkoihin saa helposti lisälämpöä, voi mäkipäivää huoletta jatkaa kovallakin pakkasella.

Terminä monolämmitin on vähän huono. Yksittäinen apuväline ei lämpöisiä jalkoja takaa, vaan mukavuus on monen tekijän summa. (Lue myös: Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa)

Lähtökohta on aina puhtaat jalat ja sukat, sekä kuivat monot. Monoista tulee ottaa sisäkengät (ja tarvittaessa myös pohjalliset) pois heti mäkipäivän jälkeen ja laittaa ne kuivumaan. Jalat kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti ennen mäkeen lähtöä.

Vain sopiva monon on lämmin

Monon koko vaikuttaa jalan lämpöön. Jos mono on liian suuri, joutuu solkia kiristämään liikaa ja verenkierto häiriintyy. Mitä istuvampi mono, sitä lämpimämpi se on.

Myös pohjallinen on yllättävän tärkeä. Kun se tukee kunnolla, on jalka luonnollisessa asennossa ja verenkierto pysyy hyvänä. Muotoilupohjallinen onkin monelle laskettelijalle erittäin suositeltava. Muotoilupohjallisia on saatavana myös merinovillapäällysteisenä, joka lämmittää jalkaa todella mukavasti.

Yksilöllisesti muotoiltu ja merinovillalla päällystetty pohjallinen on lämmin ja mukava.

Yksi vaihtoehto on lämmitettävä pohjallinen, eli lämpöelementeillä varustettu akkupohjallinen. Akku kiinnitetään monon ulkokuoreen ja johto kulkee kuoren ja sisäkengän välissä. Akkupohjallinen on aina kengässä mukana. Se on samalla sen huono puoli: sitä kun ei helposti voi käyttää muissa jalkineissa. Siksi moni suosii muotoilupohjallisen ja lämpöisen sukan yhdistelmää.

Valitse laskettelusukka viisaasti

Sukalla voi vaikuttaa paljon jalan lämpöön. Hyvä laskettelusukka istuu napakasti, siinä on mahdollisimman vähän saumoja, se ulottuu korkealle (yli monon varren) ja se on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Istuvuus on kaiken a ja o – valitse mieluummin aavistuksen pieni sukka, kuin liian iso.

Materiaalivalinnoilla on suuri merkitys. Merinovilla lämmittää mukavasti. Materiaalin lisäksi tärkeää on myös puhtaus, likainen sukka kun ei kunnolla eristä lämpöä ja poista kosteutta.

Lue myös: Valitse täydellinen laskettelusukka

Yksi hyvä sukka riittää, eli älä pue kahta sukkaa päällekkäin. Myöskään aluskerraston lahkeita ei pidä tunkea monon sisään, ne kannattaa vetäistä tarpeeksi ylös. Monoon kuuluu vain jalka ja sukka.

Ehkä parhaat monolämmittimet: akkusukat

Varmasti lämmin vaihtoehto on akuilla lämmitettävä sukka – ”akkusukka”. Se on laskusukka, johon on neulottu lämpövastukset päkiän ja varpaiden alle. Kevyet akut kiinnitetään sukan varteen. Parhaimmillaan akut kestävät koko mäkipäivän. Muutamat mallit ovat Bluetoothin avulla kännykällä ohjattavissa.

Akut kiinnitetään sukan varren yläosaan. Vastukset lämmittävät sukan pohjaa ja siten koko jalkaa.

Lämpö kannattaa laittaa päälle matalimmalle teholle heti mäkeen lähdettäessä, niin sillä ylläpidetään verenkiertoa – eli eräällä tavalla ”huijataan elimistöä”.

Akkusukat voi laittaa varovalla ohjelmalla konepesuun. Käsipesua ei suositella. Akkusukat ovat monipuoliset, sillä niitä voi käyttää useissa jalkineissa ja käytössä. Akkusukkien lämmöstä voi nauttia esimerkiksi ladulla, retkillä tai bussipysäkillä seistessä.

Monon päälle voi pukea myös ylimääräisen suojan kylmää eristämään.

Monon lämpöominaisuuksia voi lisätä ulkokuoren päälle puettavilla suojilla. Hyvin varustetuista välinekaupoista löytää esimerkiksi neopreenisia suojia. Suoja tuo hyvin lisäeristystä, ja ehkäisee myös lumen tai veden pääsyä ulkokengän saumoista sisäkenkään.

Vinkit lämpöisiin jalkoihin antoi Ski Servicen Pieto Erna.

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kovimmilla pakkasilla maisema on usein satumaisen kaunis. Parikymmentä pakkasastetta (tai jopa enemmän) ei laskettelijan menoa hidasta, mikäli on pukeutunut oikein.

Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle

Välineet
Oikeilla varusteilla nautit kauniista mäkipäivästä – vaikka olisi kuinka kylmä.

Haluatko aina lämpöiset sormet – näin se onnistuu!

Välineet
Laskettelumonon muokkaus lähtee liikkeelle sopivasta kengästä. Ammattitaitoinen myyjä ja kattava valikoima on paras lähtökohta sopivan monon löytymiseen.

Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Laskettelu