Rinnesukset ovat monen suosikkivälineet kotimaan rinteisiin. Eikä ihme, onhan aamurapsakka rinne vakosamettikuvioineen monen laskettelijan näkemys unelmien rinnepäivästä. Vauhdikkaat ja hyvin leikkaavat rinnesukset sopivat nimensä mukaisesti erinomaisesti hoidetuille rinteille. Kerromme miten valita rinnesuksista itselleen sopivimmat.
Carving-suksi mullisti laskettelun
Suksien päivittäminen käy mielessä eritoten alkukaudesta. Suksitehtailijat ovat myös tehneet paljon töitä sen eteen, että laskukokemus paranisi välineitä päivittämällä.
Rinnesuksissa tapahtui mittava kehitys reilu parikymmentä vuotta sitten, kun carving-sukset julkaistiin. Tiimalasisuksiksikin nimitettyjen sivakoiden kehitys läikkyi jopa vähän yli erittäin lyhyiden kääntösäteiden ja pituuksien myötä. Järki palautui nopeasti suksien kehittäjille ja rivakasti palattiin turvallisiin kääntösäteisiin sekä pidempiin suksiin.
Viime vuosina kehitys on tehnyt suksista aiempaa kevyempiä ja monipuolisempia laskea. Suksien painoa on saatu pudotettua käyttämällä kevytmetalleja, kuten titaania tai alumiinia. Myös hiilikuitua ja grafeenia käytetään jo harrastajatason suksissa. Keveydestä huolimatta suksien suorituskyvystä ei ole tingitty.
Naisille tehdään omia suksimalleja, joissa on esimerkiksi hieman kavennettu kantaa käännöksen pehmentämiseksi.
Lue myös: Suksityyppien abc
Numerot kertovat paljon
Rinnesukset voi karkeasti jakaa neljään kategoriaan: aloittelija-, harrastaja-, aktiivi- sekä kisasuksiin. Teknisesti kategoriat eroavat toisistaan suksien rakenteen ja jäykkyyden suhteen.
Toinen suksia erotteleva tekijä on kääntösäde, joka näkyy suksessa R-lukuna (R=radius, eli säde). R-luvun perässä oleva numero kertoo metrimäärän, jonka suksi luontaisesti kantillaan ollessaan kaarta.
Mikäli kääntösäde on alle 16 metriä, suksi vaatii tiukkaa kääntymistä ja aktiivista laskijaa. Jos kääntösäde on 17–22 metriä, on kyseessä rennommat ja vauhdikkaamman laskemisen sukset. Yli 22 metrin kääntösäteen sukset ovat suurpujotteluhenkisiä, erittäin vauhdikkaita suksia. Suomen olosuhteisiin parhaiten soveltuu mainiosti alle 20 metrin kääntösäteen sukset. Etelän lyhyille rinteille voi olla perusteltua ostaa myös vähän tiuhempaan kääntyvät sivakat.
Kolmas arvioitava luku on vyötärön leveys. Mitä kapeampi vyötärö, sen nopeammin suksi kääntyy kantilta toiselle. Mikäli vyötärö on alle 80 mm, kyseessä on vain rinnekäyttöön suunniteltu suksi. 100 mm tai alle ovat useimmiten ns. all mountain -suksia, joilla passaa laskea myös hoitamattomien rinteiden ulkopuolella. Siitä leveämmät ovat puuterilumen pöllyttämiseen suunniteltuja suksia.
”Ihmiset haluavat selkeästi aiempaa leveämpiä suksia myös hoidettujen rinteiden laskemiseen”, kertoo Elania maahantuovan Neonsunin Eski Linnavuori.
Lukuviidakkoa sekoittaa uudet useamman kääntösäteen sukset. Niissä sivuleikkaus on suunniteltu siten, että esimerkiksi kevyellä kanttauksella kääntösäde voi olla 20 metriä ja painavalla 16 metriä.
Oikeaa suksen mittaa haettaessa jonkinlaisena nyrkkisääntönä voisi pitää, että rinnesuksi on noin kymmenen senttiä omaa pituutta lyhyempi. Kannattaa tosin perehtyä suksen valmistajan suosituksiin.
Kysy itseltäsi, kavereilta ja myyjältä
Suksia hankkiessa kannattaa miettiä muutama asia valmiiksi: missä laskee eniten ja minkälainen laskija on?
Tärkeintä on olla itselleen rehellinen. Vaikka mieli laskee syvässä puuterissa, eniten laskupäiviä saattaa kertyä kovilla tykkilumirinteillä. Mielikuva omasta laskemista voi olla täydellistä kantin kääntämistä, totuuden ollessa luisuvan oloinen.
Kaverilta kysyminen on hyvä keino saada tietoa suksista. Useimmiten kaverit tuppaavat suosittelemaan niitä, joilla he itse laskevat. Kaverisuosituksia kannattaa käyttää suuntaa antavana vinkkinä, ei ainoana totuutena.
Lasketteluun erikoistuneissa liikkeissä suksen löytyminen on helppoa. Asiantunteva myyjä osaa johdattaa oikeilla kysymyksillä mieleisten suksien äärelle.
Sopivatko rinnesukset kaikille?
Helposti voisi väittää, että jokaisella merkillä on jokaiselle laskijalle sopiva suksi. Valtavia eroja merkkien kesken saman kategorian suksien kesken harvemmin nykyään löytää. Silti esimerkiksi suksen sisällä muutaman sentin pidempi hiilikuitujäykiste voi tehdä toisesta suksesta laskijalle toista mieluisamman.
Mikäli vain on mahdollista, myös rinnesukset kannattaa testata ennen ostopäätöstä. Hiihtokeskuksissa järjestetään suksien maahantuojien testipäiviä, joissa pääsee kokeilemaan suksiuutuuksia. Myös monissa vuokraamoissa on testisuksia kokeiltavana.
”Rinnetesteissä naiset usein haluavat testattavaksi itselle liian lyhyitä suksia. Ilmeet kirkastuvat kummasti, kun he huomaavat testatessa pidemmän suksen olevan yllättävän ketterä, mutta samalla myös vakaat laskea”, kertoo K2, Line ja Völkl -suksia edustava Mikko Parma.
Laskutaidot ja -tottumukset muuttuvat vuosien varrella. Jollakin taitojen karttuessa vauhdinnälkä kasvaa. Eilispäivän rinnetykki ei välttämättä enää tarvitse kisakapuloita alleen. Moni tykästyy laskukokemuksen kunnolla kartuttua rauhalliseen nautiskeluun. Muutos luo tarpeen välineiden päivitykseen. Laskijalle sopiva suksi takaa nautinnollisemmat rinnepäivät. Siksi niiden valintaan kannattaa käyttää vähän aikaa ja vaivaa.