Lumi voi heijastaa jopa 90 prosenttia auringon ultraviolettisäteistä. Erityisesti aurinkoisilla keväthangilla tämä tarkoittaa tuplamäärää UV-säteitä iholle sekä silmän sarveiskalvolle.
Mitä korkeammille huipuille noustaan, sitä ohuempi on ilma ja sitä voimakkaampi UV-säteily. Pienellä mutta tärkeällä panostuksella vältyt niin lumisokeudelta kuin ihon palamiselta.
Kasvot kiittävät aurinkovoiteesta
Ihon suojaaminen tulisi aloittaa aikaisin keväällä korkean suojakertoimen omaavalla aurinkovoiteella, joka suojaa sekä UVB- että-UVA säteiltä. UVB-säteet aiheuttavat ihon palamista ja UVA säteet ihon vanhenemista sekä ihosyöpää.
SPF-luku eli sun protection factor viittaa aurinkovoiteessa ainoastaan UVB-säteisiin. Onkin tärkeää tarkastaa, että aurinkovoiteesta löytyy lisäksi ympyröity UVA-merkintä, joka kertoo tuotteen olevan EU:n suositusten mukainen ja suojaavan molemmilta UV-säteiltä.
Levittäessäsi voidetta muista huomioida erityisesti nenän sekä leuan alapuoli heijastuvien säteiden takia.
Säästä silmiä häikäisyltä
Keväällä aurinko paistaa pitkin päivää matalalta horisontista suoraan silmiin. Silmien suojaaminen häikäisyltä sekä lumisokeudelta onnistuu käyttämällä laadukkaita, vähintään kategorian 3 aurinko- tai laskulaseja aktiviteetista riippuen. Keväthangilla urheiluun ja oleiluun kannattaa valita lasit, jotka suojaavat käyttäjäänsä joka suunnasta – myös sivuilta.
Aurinkolasien minimivaatimus, CE-merkintä, kertoo lasien vastaavan eurooppalaisia suojaus- sekä laatustandardeja. Tärkeintä olisikin varmistaa, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan, jolloin niistä löytyy myös merkintä UV 100 % tai UV 400. Polarisoidut lasit sopivat myös hyvin lumelle, sillä polarisointi poistaa vaakapintojen heijastuksia, jolloin ne auttavat hahmottamaan paremmin korkeuseroja.
Laskemiseen on syytä valita siihen tarkoitetut joustavat ja pehmustetut laskulasit, jotka kaatuessa auttavat suojaamaan kasvoja siinä missä tavalliset aurinkolasit todennäköisesti hajoavat aiheuttaen pahimmillaan lisävahinkoa silmille.
Mikäli linssin vaihtaminen turhauttaa, kannattaa harkita adaptoituvia linssejä, jotka tummenevat ja kirkastuvat valon määrän mukaan. Nykyään yhä useammilla valmistajilla on valikoimissaan myös helposti vaihdettavia magneettisia linssejä.
Kypärä suojaa mäessä myös auringolta
Lämmin kevätaurinko tuntuu toisinaan aiheuttavan kypäräkatoa laskukansan keskuudessa. Lämpö ja hiki eivät kuitenkaan ole syy jättää tärkeintä suojavarustetta pois matkasta, vaan olosuhteisiin voi mukautua esimerkiksi avaamalla kypärän ventilaatiot. Joissain kypärämalleissa voi myös irrottaa korvaläpät. Päähän voi laittaa kypärähupun sijaan esimerkiksi ohuen pannan suojaamaan korvia viimalta.
Auringosta saa ja pitää nauttia, kunhan muistaa tehdä sen turvallisesti; palaneella naamalla ei nimittäin kukaan kerrytä itselleen lisää mäkiuskottavuutta, eikä särkevistä silmistä ole tuijottamaan hiihtolatua.
Lue lisää auringonpaisteen haitoista Terveyskirjaston sivuilta.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!