Sappee 13.7.2024

Radiopuhelin on nopein ja helpoin yhteydenpitoväline rinteessä

Radiopuhelin on näppärä kommunikointiväline kaikille rinteessä liikkuville. Radiopuhelin on näppärä kommunikointiväline kaikille rinteessä liikkuville.
Radiopuhelin mielletään usein ammattilaisen työkaluksi. Se on kuitenkin erinomainen yhteydenpitoväline kaikille rinteiden käyttäjille. Radiopuhelimet mahdollistavat nopean ja vaivattoman yhteydenpidon rinnepäivää viettävän seurueen kaikkien jäsenten välillä.

Radiopuhelin on tuttu näky monelle rinteessä liikkujalle. Niitä käyttävät etenkin ski patrolit, hiihtokeskuksen henkilökunta ja valmentajat. Ammattilaisten ohella radiopuhelin on kuitenkin näppärä kommunikointiväline myös muille rinteessä liikkuville.

Kysyimme radiopuhelinjärjestelmiä lukuisiin hiihtokeskuksiin toimittavan Bandercomin toimitusjohtaja Pete Peltolalta, kenelle radiopuhelimista on eniten hyötyä ja millaisia seikkoja laitehankinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Radiopuhelin ei ole vain ammattialaisille

Hiihtokeskuksissa radiopuhelin mahdollistaa sujuvan ja nopean kommunikaation esimerkiksi rinnekoneiden kuljettajille sekä hissilinjojen ylä- ja ala-asemien välillä. Hiihtokouluissa niillä saadaan puolestaan vaivattomasti yhteys rinnealueella työskenteleviin hiihdonopettajiin sekä välittämään tietoa tehokkaasti suurellekin joukolle.

Radiopuhelimia on käytetty pitkään myös erilaisten joukkueiden harjoitustoiminnassa aina junioreista maajoukkuetasolle. Laitteen avulla valmentajat pystyvät antamaan valmennettavilleen ohjeita ja palautetta reaaliaikaisesti myös pienen välimatkan päästä.

Radiopuhelimet hyödyttävät ammattilaisten ohella myös muita talviurheilun ystäviä.

Pete kertoo, että harrastajatasolla radiopuhelimia käytetään muun muassa perheiden ja laskuporukoiden väliseen yhteydenpitoon.

”Radiopuhelin mahdollistaa nopean ja vaivattoman yhteydenpidon rinnepäivää viettävän seurueen kaikkien jäsenten välillä. Laitteen avulla perheeseen tai laskukavereihin saa nopeasti yhteyden ilman, että kännykkää tarvitsee kaivaa joka käänteessä esiin”, Pete kertoo.

Myös rinteiden ulkopuolella liikkuville radiopuhelin on helppo ja luonteva yhteydenpitoväline. Laitteita käytetäänkin paljon muun muassa vapaalaskijoiden keskuudessa.

”Maastossa radiopuhelimilla on merkittävä rooli myös turvallisuuden kannalta, sillä takamaastoissa tavallisten puhelinten kuuluvuuteen ei voi aina luottaa”, Pete muistuttaa.

Erot kantosäteessä

Harrastajatasolla radiopuhelinten käyttö yleistyi nopeasti 2000-luvun alussa, kun puhelimia alkoi tulla myyntiin myös tavallisiin kauppoihin.

”Nämä niin kutsutut markettipuhelimet ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Merkittävin ero ammattilaisten käyttämiin laitteisiin on kantomatkassa, sillä edullisemmat radiopuhelimet luovat yhteyden puhelinten välille eivätkä käytä ammattilaitteiden tavoin verkkoa”, Pete kertoo.

Siinä missä edullisempien radiopuhelinten kantomatka vaihtelee laitteesta ja käyttömaastosta riippuen 500 metristä kahteen kilometriin, löytyy ammattipuhelimista kantomatkaa selkeästi enemmän. Ammattitason radiopuhelimissa tehot voivat olla harrastajille suunnattuisiin laitteisiin verrattuna jopa kymmenkertaiset. Tehokkuudesta riippumatta maaston muodot vaikuttavat kuitenkin merkittävästi puhelinten kantomatkaan.

”Laitteet saattavat kuulua ongelmitta tasamaalla tai alamäessä, mutta lakata samalla etäisyydellä kuulumasta kokonaan, kun väliin jää tunturin huippu”, Pete muistuttaa.

Entä mitä tapahtuu, jos samalla alueella on käytössä samanaikaisesti useita eri radiopuhelimia?

”Edullisempien laitteiden taajuusalue on alun perinkin sellainen, ettei harrastajilla pitäisi teoriassa olla minkäänlaista mahdollisuutta häiritä ammattikäytössä olevia yhteyksiä. Toisin päin tämä on kuitenkin mahdollista: tehokkaat radiopuhelimet ja vahvat tukiasemat saattavat sekoittaa harrastelijalaitteiden yhteyden väliaikaisesti”, Pete kertoo.

Tärkeintä on löytää itselle sopiva laite

Harrastajille suunnatun, pareittain myytävän radiopuhelinsetin voi löytää edullisimmillaan 30 eurolla. Hinnan noustessa myös ominaisuuksien määrä kasvaa: esimerkiksi veden- ja iskunkestävämpien laitteiden hinnat alkavat 100 eurosta.

Peltola kertoo, että käytännössä kaikki markkinoilla olevat edullisemmat radiopuhelimet on valmistettu saman standardin mukaan. Tämä tarkoittaa, että valmistajasta riippumatta laitteiden kantomatkat ovat varsin samanlaiset. Radiopuhelimen hankinnassa kannattaakin keskittyä löytämään ennen kaikkea omiin käyttötarkoituksiin soveltuvan laitteen.

Tarvitseeko puhelimen kestää esimerkiksi vesisadetta? Istuuko laite mukavasti käteen ja mahtuuko se hyvin repun taskuun? Kuinka iso näyttö radiopuhelimessa tulisi olla?

”Monet tykkäävät käyttää kuulokkeita rinnealueella oman seurueen kanssa laskiessa, mutta kaikissa puhelimissa kuulokemahdollisuutta ei ole. Omia mieltymyksiä ja käyttötarpeita kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, jotta radiopuhelinhankinnan lopputulos on mahdollisimman hyvin itselle sopiva”, Pete muistuttaa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
Ski.fi-kortti on laskettelijan paras etukortti: sillä saat kaksi päivä- tai iltalippua yhden hinnalla. Uuden Ski.fi Perhekortin voit jakaa samassa taloudessa asuvien perheenjäsenien kanssa.

Ski.fi Perhekortti – laskettelevan perheen paras etukortti!

Keskusuutiset
Ympäristölle pienetkin teot ovat tärkeitä.

8 helppoa vinkkiä ympäristöystävälliseen hiihtopäivään

Laskettelu