Messilä 18.12.2024

Rocker-sukset: mitkä ne ovat ja mitä niillä tekee?

Kun suksen kärjessä on rockeria, lähteää suksi helposti käännökseen pehmeässä lumessa. Kun suksen kärjessä on rockeria, lähteää suksi helposti käännökseen pehmeässä lumessa.
Rocker on ollut lähes koko 2000-luvun puhutuin termi laskettelusukissa. Kerromme mikä rocker on ja onko se edelleen ajankohtainen.

Rocker on jo useamman vuoden ollut yleisesti käytetty termi laskettelusuksissa. Rocker helpottaa suksien kääntämistä ja se on suurin uudistus sitten 1990-luvun carving-suksien tulemisen. Näin ainakin usein kuulee puheissa väitettävän. Mikä rocker oikein on ja mitä sillä lasketellessa tekee?

Hieman yksinkertaistetusti rockerilla tarkoitetaan suksen tai laudan päätä, jossa kärki nousee tavanomaista välinettä aiemmin. Pahimmat banaani-malliset sukset ovat pitkälti jo jääneet marginaaliin, ja nyt hoidetuista rinteistäkin nauttiville harrastajille on valjastettu rockerin parhaat puolet.

Termit haltuun

Perinteisessä camber-rakenteessa välineen keskikohta on hieman kohollaan ja vain kärjet koskettavat maata, kun välineellä ei ole painoa lainkaan. Hyvän kuvan suksien jalkavuudesta saa, kun ne laittaa pohjat vastakkain ja tarkastelee missä kohtaa sukset ovat erossa toisistaan ja missä kohdissa ne toisiinsa osuvat.

Camber tarkoittaa suksen jalkavuutta, eli suksi on keskikohdan alta vähän ylöspäin kaareva. Camberin avulla saadaan suksen kantille parempi pito jäisissä olosuhteissa.

Ylivoimaisesti useimmat rockeria sisältävät sukset ovatkin yhdistelmä rockeria ja camberia, myös erilaisia variaatioita löytyy lukuisia. Kun perinteinen camber päättyy kärjessä suksen leveimpään kohtaan aivan keulassa, rocker-kärkisissä suksissa camber päättyy jo huomattavasti aiemmin, minkä jälkeen kärki alkaa nousta.

Rockeria mitataankin kahdella asteikolla. Ensimmäisenä mitataan kuinka kaukaa suksen kärjestä kärki lähtee nousemaan ja toisekseen nousun voimakkuutta. Jos kärjen nousu alkaa 20 senttimetriä ja nousee kaikkinensa 3 senttimetriä, kuvataan rockeria mittaluvulla 200/30 ja niin edelleen.

Rocker tuo monipuolisesti iloa

Numerot ja turhat hifistelyt sikseen. Maltillisten rockereiden yleistymiseen on ihan pätevät syynsä.

Kevyellä rockerilla varustettu väline lähtee huomattavasti helpommin käännöksiin kuin perinteinen, täysin camber-mallinen serkkunsa. Tämä korostuu erityisesti hidasvauhtisessa laskemisessa, jolloin hieman jäykemmänkään välineen kanssa ei tarvitse taistella turhan takia. Samoin monet lasten sukset kääntyvät kevyemmin auraan, kun niissä on hieman rockeria.

Lisää iloa rokkaavan reilusti nousevasta suksen kärjestä on huonokuntoisessa rinteessä: elävä kärki tasoittaa huomattavasti laskemista, kun se ei reagoi aivan jokaiseen töyssyyn matkan varrella vaan ikään kuin syö ne itseensä.

Myös monissa freestyle-välineissä on nykyään rockeria, vaikkei niitä olisikaan tarkoitettu rinteiden ulkopuolelle. Niiden kantti ei haukkaa yhtä helposti lumeen temppujen alastuloissa. On myös hyvä mainita, että kovassa rinteessä ja vauhdikkaassa laskemisessa väpättävä keula saattaa näyttää aluksi hieman luonnottomalta, mutta siihen silmä tottuu nopeasti.

Lisäksi rocker-kärki saa välineen käyttäytymään hieman mittaansa lyhyempänä, jos vertailukohtana on perinteinen camber-suksi, sillä suksen niin sanottu tehokkaan kantin mitta on rocker-välineissä hieman lyhyempi.

Rockerille ja sen eri versioille on lukuisia eri markkinointinimikkeitä, jotka saattavat vähän hämätä suksien ostajaa. Eli samalla asialla on monta eri tuotenimeä, kuten powder rocker, catch free ja auto turn.

Rocker (ja camber) on havainnollistettu hyvin Powder7:n Youtube-videolla (englanniksi). Lue myös Ski.fi:n vanha artikkeli aiheesta.

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kuka laskee, missä laskee ja miten laskee? Nämä kaikki vaikuttavat suksen valintaan. Itselleen sopivinta suksea valittaessa kannattaa tuntea myös suksen speksit ja ajatukset niiden takana.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää suksen spekseistä

Laskettelu

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu
Kerrospukeutuminen alkaa alusvaatteista. Päälle tuulta sekä vettä hylkivä kuorikerros ja väliin kelin mukaan lämmittäviä vaatteita.

Kerrospukeutuminen kerros kerrokselta

Välineet