Sappee 13.7.2024

Rocker-sukset: mitkä ne ovat ja mitä niillä tekee?

Kun suksen kärjessä on rockeria, lähteää suksi helposti käännökseen pehmeässä lumessa. Kun suksen kärjessä on rockeria, lähteää suksi helposti käännökseen pehmeässä lumessa.
Rocker on ollut lähes koko 2000-luvun puhutuin termi laskettelusukissa. Kerromme mikä rocker on ja onko se edelleen ajankohtainen.

Rocker on jo useamman vuoden ollut yleisesti käytetty termi laskettelusuksissa. Rocker helpottaa suksien kääntämistä ja se on suurin uudistus sitten 1990-luvun carving-suksien tulemisen. Näin ainakin usein kuulee puheissa väitettävän. Mikä rocker oikein on ja mitä sillä lasketellessa tekee?

Hieman yksinkertaistetusti rockerilla tarkoitetaan suksen tai laudan päätä, jossa kärki nousee tavanomaista välinettä aiemmin. Pahimmat banaani-malliset sukset ovat pitkälti jo jääneet marginaaliin, ja nyt hoidetuista rinteistäkin nauttiville harrastajille on valjastettu rockerin parhaat puolet.

Termit haltuun

Perinteisessä camber-rakenteessa välineen keskikohta on hieman kohollaan ja vain kärjet koskettavat maata, kun välineellä ei ole painoa lainkaan. Hyvän kuvan suksien jalkavuudesta saa, kun ne laittaa pohjat vastakkain ja tarkastelee missä kohtaa sukset ovat erossa toisistaan ja missä kohdissa ne toisiinsa osuvat.

Camber tarkoittaa suksen jalkavuutta, eli suksi on keskikohdan alta vähän ylöspäin kaareva. Camberin avulla saadaan suksen kantille parempi pito jäisissä olosuhteissa.

Ylivoimaisesti useimmat rockeria sisältävät sukset ovatkin yhdistelmä rockeria ja camberia, myös erilaisia variaatioita löytyy lukuisia. Kun perinteinen camber päättyy kärjessä suksen leveimpään kohtaan aivan keulassa, rocker-kärkisissä suksissa camber päättyy jo huomattavasti aiemmin, minkä jälkeen kärki alkaa nousta.

Rockeria mitataankin kahdella asteikolla. Ensimmäisenä mitataan kuinka kaukaa suksen kärjestä kärki lähtee nousemaan ja toisekseen nousun voimakkuutta. Jos kärjen nousu alkaa 20 senttimetriä ja nousee kaikkinensa 3 senttimetriä, kuvataan rockeria mittaluvulla 200/30 ja niin edelleen.

Rocker tuo monipuolisesti iloa

Numerot ja turhat hifistelyt sikseen. Maltillisten rockereiden yleistymiseen on ihan pätevät syynsä.

Kevyellä rockerilla varustettu väline lähtee huomattavasti helpommin käännöksiin kuin perinteinen, täysin camber-mallinen serkkunsa. Tämä korostuu erityisesti hidasvauhtisessa laskemisessa, jolloin hieman jäykemmänkään välineen kanssa ei tarvitse taistella turhan takia. Samoin monet lasten sukset kääntyvät kevyemmin auraan, kun niissä on hieman rockeria.

Lisää iloa rokkaavan reilusti nousevasta suksen kärjestä on huonokuntoisessa rinteessä: elävä kärki tasoittaa huomattavasti laskemista, kun se ei reagoi aivan jokaiseen töyssyyn matkan varrella vaan ikään kuin syö ne itseensä.

Myös monissa freestyle-välineissä on nykyään rockeria, vaikkei niitä olisikaan tarkoitettu rinteiden ulkopuolelle. Niiden kantti ei haukkaa yhtä helposti lumeen temppujen alastuloissa. On myös hyvä mainita, että kovassa rinteessä ja vauhdikkaassa laskemisessa väpättävä keula saattaa näyttää aluksi hieman luonnottomalta, mutta siihen silmä tottuu nopeasti.

Lisäksi rocker-kärki saa välineen käyttäytymään hieman mittaansa lyhyempänä, jos vertailukohtana on perinteinen camber-suksi, sillä suksen niin sanottu tehokkaan kantin mitta on rocker-välineissä hieman lyhyempi.

Rockerille ja sen eri versioille on lukuisia eri markkinointinimikkeitä, jotka saattavat vähän hämätä suksien ostajaa. Eli samalla asialla on monta eri tuotenimeä, kuten powder rocker, catch free ja auto turn.

Rocker (ja camber) on havainnollistettu hyvin Powder7:n Youtube-videolla (englanniksi). Lue myös Ski.fi:n vanha artikkeli aiheesta.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kuka laskee, missä laskee ja miten laskee? Nämä kaikki vaikuttavat suksen valintaan. Itselleen sopivinta suksea valittaessa kannattaa tuntea myös suksen speksit ja ajatukset niiden takana.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää suksen spekseistä

Laskettelu

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu
Kerrospukeutuminen alkaa alusvaatteista. Päälle tuulta sekä vettä hylkivä kuorikerros ja väliin kelin mukaan lämmittäviä vaatteita.

Kerrospukeutuminen kerros kerrokselta

Välineet