Ylläs 4.1.2025

Telemark-välineiden ostajan opas

Vuokra- tai lainavälineillä on hyvä lähteä liikkeelle. Ostoaikeissa kannattaa kysyä neuvoa kokeneilta telemark-laskijoilta.
Myös telemark-välineet ovat vuosien saatossa kehittyneet valtavasti. Monot ovat entistä korkeammat sekä jäykemmät ja rinteitä viiletetään yleisesti alppisuksilla. Siteiden valinnassa on pohtimisen paikka, sillä järjestelmiä on kaksi.

Varta vasten telemark-käyttöön tarkoitetut sukset ovat harvinaistumassa ja usein telemark-laskijat valitsevat työkalunsa samoista suksista kuin muutkin alppihiihtäjät.

Mitään kaiken tietävää ohjesääntöä suksen valintaan ei ole. Ohjenuorana voi kuitenkin pitää, että etenkin aloittelijan kannattaa valita löysempi ja vähemmän leikkaava suksi telemark-laskuun kuin millaisen alppisuksen itselleen valitsisi.

Esimerkiksi hiihtovalmistajien hieman kapeammat vapaalaskusukset (myös joskus kutsutaan off piste ja all mountain -suksiksi), voivat olla mainiot ja monipuoliset telemark-sukset aloittelijoille sekä harrastajille.

Kun vauhtia ja kokemusta tulee lisää, voi lähteä hakemaan tarkemmin juuri itselle ja omaan tarkoitukseen sopivaa suksea.

Siteissä valittavana kaksi kategoriaa

Yleisimmät telemark-siteet jaetaan kahteen kategoriaan: perinteiset vaijerisiteet (eli 75 mm) ja modernit NTN-siteet.

Vaijerisidettä järeämpi NTN antaa laskijalle enemmän tarkkuutta, mutta voi tuntua joidenkin laskijoiden mielestä myös jäykältä laskiessa. Kymmenen vuotta sitten lanseerattu NTN on kehittynyt huomattavasti alkuvuosistaan, mutta lähtökohtaisesti ne ovat tavallista vaijerisidettä painavammat ja kalliimmat.

Perinteinen vaijeriside on perusvarma ja luotettava valinta, ja monet kokeneetkin laskijat suosivat sitä. Myös sen keveys tekee siitä erittäin mukavan. Toisaalta NTN:ää heikompi tarkkuus antaa laskijalle anteeksi pieniä virheitä.

NTN-siteet yleistyvät vuosi vuodelta. Vaikka uusia vaijerisiteitä ei juuri lanseeratakaan, on vaikea nähdä niiden häviävän kokonaan ainakaan käytettyjen välineiden markkinoilta vielä hyvin pitkään aikaan.

NTN-side on perinteistä vaijerisidettä tukevampi ja tarkempi laskea, mutta myös painavampi ja kalliimpi.

Monoissa suppea valikoima

Telemark-monoja haettaessa valikoima on huomattavasti suppeampia kuin alppimonoja valitessa, joten aivan täydellistä monoa voi olla jopa mahdoton löytää. Tärkeää on kuitenkin, että kantapää pysyy kuopassaan, ja että mono on yhteensopiva oman sidejärjestelmän kanssa. 75mm- ja NTN-siteet kun vaativat omanlaiset mononsa.

NTN-siteiden myötä telemark-monot ovat menneet viimeisen vuosikymmenen ajan järeämpään suuntaan. Jäykkyyden lisäksi monot vaihtelevat myös korkeudeltaan.

Vuokravälineillä liikkeelle

Ensimmäisiä telemark-kokeiluja varten ei vielä omia välineitä kannata hankkia, vaan aluksi voi kysyä välineitä hiihtokeskusten vuokraamoista. Valikoima on todennäköisesti suppeampi kuin alppi- tai lumilautavälineissä, joten saatavuus kannattaa selvittää etukäteen.

Kun on aika ostaa omat välineet, niin on syytä kääntyä erikoisliikkeiden puoleen – harvassa urheiluliikkeessä kun telemark-varusteita löytyy hyllytavarana.

Todennäköisesti kaikkiin telemark-aiheisiin kysymyksiin löytyy vastaus telemark-laskijoiden aktiivisesta Facebook-ryhmästä, johon kannattaa käydä liittymässä. Facebookista löytyy myös telemark-välineiden kamapörssi.

Lisää telemark-aiheista sisältöä löydät myös sivulta telemarksuomi.fi

Artikkelia muokattu:

Lue lisää

Kiinnostaako telemark? Lue vinkit alkuun pääsemiseksi

Telemark

Laskukamat kiertoon – vinkit myyjälle ja ostajalle

Välineet

Telemark-laskijoiden ikuisuuskysymys: NTN vai perinteinen side?

Telemark