Hyvä laskettelusukka on tärkeä osa hyvää rinnepäivää. Onnistunut laskettelupäivä voi todellakin olla pienestä kiinni. Kylmät varpaat tai rakoille hankaantunut kantapää keskeyttää tai pilaa muuten mukavasti sujuneen laskureissun.
Hyvässä laskettelusukassa on saumaton rakenne, tai saumat on sijoitettu hankaamattomiin kohtiin, kuten varpaiden päälle. Varsi on niin pitkä, että se ulottuu monon vartta korkeammalle. Erityisesti laskemiseen suunnitelluissa sukissa on vahvistettu sääri- ja kantaosa sekä joustava kudos, joka on useimmiten monikerroksinen.
Laskettelusukka on napakka ja lämmin
Hyviä materiaaleja on useita, keinokuiduista luonnon materiaaleihin sekä niiden sekoitekankaisiin. Uusimpina tulokkaina luonnonmateriaaleissa ovat hamppu sekä bambu. Villan ja muiden luonnonkuitujen etuna on lämpö sekä luontainen tuoksujen torjuminen. Keinokuitujen etuina on kestävyys sekä hyvä kosteuden siirtokyky. Merinovilla on monen laskettelijan ja lumilautailijan valinta myös laskettelusukassa.
Lue myös: Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa
Vastuullinen laskija varmistaa myös laskusukkien materiaalin eettisyyden. Keinokuituja tehdään kierrätettyjä raaka-aineita hyödyntämällä ja villaa ei ole keritty lampaille kärsimystä tuottavalla mulesing-menetelmällä.
Laskettelusukka on pitkävartinen ja siinä on mahdollisimman vähän saumoja. Koolla on merkitystä, sillä turhan väljä sukka kiertyy helposti rullalle laskupäivän aikana ja voi siten aiheuttaa rakkoja. Valitse siis mieluiten vähän napakka koko.
Yhtä täydellistä laskettelusukkaa ei ole olemassa, mutta jo kahdella erilaisella parilla pärjää mainiosti. Jollekin vähän paksumpi merinovillasukka, toiselle ohut kompressiosukka. Mikäli mono on täydellisen istuva, valitsee moni laskettelija ohuen sukan – sen kun voi tuntea auttavan luonnollisen suksituntuman löytymisessä.
Pakkasella lämmittää villa ja sähkö
Sukkien lesteissä on eroja, toinen sukka istuu paremmin vaikka kapeisiin nilkkoihin tai pohkeisiin. Laskettelusukka olisikin hyvä sovittaa ennen ostopäätöstä.
Sukkia on eri paksuuksia, tarkoitettuna eri lämpötiloille. Merinovilla ei ole ainoa vaihtoehto vilukissoille, sillä tarjolla on myös ”akkusukkia”. Niissä sukan pohjaan on neulottu lämpövastukset ja sukan varteen kiinnitetään pienet akut. Lämpöä akkusukissa riittää parhaimmillaan koko mäkipäiväksi.
Paraskin laskettelusukka menettää lämpöominaisuutensa likaisena. Onkin ensiarvoisen tärkeää käyttää aina puhdasta sukkaa ja pestä jalat ennen mäkeen lähtemistä. Sukat kannattaa pukea huolella, ettei niihin jää kurttuja. Ja muistathan, että kalsarin tai kerraston lahje ei kuulu monon sisään – pelkkä sukka.