Luonnonlumella laskeminen on upea ja antoisa tapa nauttia laskun huumasta ja luonnon rauhasta. Arto ”Ape” Majava tunnetaan suomalaisena vapaalaskulegendana ja lajin pitkän linjan ammattilaisena. Tässä artikkelissa hän kertoo, mitä jokaisen vapaalaskusta kiinnostuneen tulee tietää lajista alkuun päästäkseen.
Laskutekniikka hallintaan
Laskeminen on tekniikkalaji, joka vaatii toistoja toistojen perään. Oikeanlaisen tekniikan hallinnalla onkin suuri rooli onnistuneen ja turvallisen vapaalaskuretken kannalta.
Ennen rinteiden ulkopuolelle suuntaamista sujuvien rinnelaskutaitojen sekä peruslaskukunnon on syytä olla hallussa.
Lue myös: Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle
Offareilla rinnelaskutaito tuodaan uuteen paikkaan. Siinä missä hoidetun rinteen pintaan voi pääosin luottaa, piilee rinteiden ulkopuolella laskemisen vaikeus lumen ennalta-arvaamattomuudessa. Lumi voi pettää laskijan alla tai laskuvälineet voivat helposti haukata lunta, jolloin tasapaino joutuu koetukselle.
Lumi ei myöskään ole samanlaista joka paikassa. Alhaalla lumi voi olla hyvin erilaista kuin puurajan yläpuolella tai tunturin huipulla. Paras tapa oppia ymmärtämään erilaisia lumiolosuhteita ja niiden vaikutusta laskemiseen on hakemalla omakohtaista tuntumaa lumeen.
Laskeminen rinteiden ulkopuolella vaatii useimmiten rinnelaskua parempaa tasapainoa ja tuntumaa välineisiin. Omien havaintojen ja kokemusten myötä oma ymmärrys syvenee lasku laskulta.
Laskutekniikan haltuun ottamiseksi voi olla hyvä ajatus osallistua esimerkiksi aloittelijoille suunnattuun vapaalaskutapahtumaan tai pienemmälle porukalle tarkoitetulle vapaalaskuklinikalle.
Opettele lumiturvallisuuden perusteet
Viime vuosina lumivyöryjen määrä Suomessa on kasvanut. Jokaisen vapaalaskuharrastajan tulee hallita lumiturvallisuuteen liittyvät perusasiat.
Riittävän tietotaidon kartuttaminen onnistuu myös itsenäisesti opiskelemalla, mutta erinomainen vaihtoehto on osallistua ammattilaisen järjestämälle lumiturvallisuuskurssille.
Finlavin Lumiturvallisuus 1 -kursseilla laskija saa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta. Kurssin avulla tutuksi tulevat niin lumivyöryjen syntymekanismit, vyöryvälineiden käyttö, pelastustekniikan hallinta kuin riskinarviointi ja reittisuunnittelukin.
Lue myös: Suomen Lumivyörykoulutus Finlavin Vyörytietous
Reitin suunnittelu ja valinta
Vapaalaskussa näyttämisenhalu kannattaa unohtaa. Turvallisen reittivalinnan tekemisen tulisi toimia jokaisen laskuretken pohjana eikä sen tärkeyttä ole mahdollista korostaa liikaa.
Ympäröivää maastoa kannattaa tutkia paitsi ennen laskua, myös laskun aikana. Missä mahdolliset puut ja kivet sijaitsevat? Millainen lumipakka on ja näkyykö siinä esimerkiksi halkeamia? Kuuluuko lumipeitteestä epäilyttäviä ääniä? Nouseeko rinteen jyrkkyys lumivyöryrajalle eli yli 25 asteen?
Erilaiset karttasovellukset palvelevat hyvin offareille suuntaavaa vapaalaskijaa. Esimerkiksi ULKOsta (entinen Rewindr) tai Fatmapista on mahdollista tarkastella laskumaaston korkeuskäyriä ja pinnanmuotoja jo etukäteen.
Alueeseen ja sen jyrkkyyteen kannattaa tutustua etukäteen niin paperikarttojen kuin karttasovellustenkin avulla. Kartalla tehty maastoanalyysi auttaa usein tunnistamaan korkean riskin alueet jo etukäteen, mutta lopullinen reittivalinta tapahtuu vasta paikan päällä. Sovellusten rinnalle laskuretkelle kannattaa kuitenkin ottaa mukaan myös vedenkestävästä materiaalista valmistettu paperikartta sekä kompassi.
Huomioi sääolosuhteet
Turvallisen reitin valinnassa on syytä ottaa huomioon aiempien havaintojen ja lumiturvallisuuteen vaikuttavien seikkojen ohella myös muut laskemiseen vaikuttavat seikat. Esimerkiksi sääolosuhteilla on suuri merkitys kokonaisturvallisuuden kannalta.
Takamaastoon suunnatessa ei kannata koskaan luottaa ainoastaan yhteen sääennusteeseen, vaan eri sääoperaattoreiden tarjoamista tiedoista on hyvä koota yhteenveto.
Sään ohella on hyvä tarkastaa myös aluetta koskevat lumivyöryennusteet. Suomessa Lapin alueen yleinen lumivyöryennuste löytyy Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Yleisen ennusteen rinnalla kannattaa tutkia myös alueellista ennustetta, joita on saatavilla ainakin Ylläkseltä ja Pyhältä.
Lue myös: Tunturisää – näin teet siitä laskijan kaverin
Välineiden oikeaoppinen käyttö
Vapaalaskussa oikeanlaisilla välineillä on todella suuri merkitys. Lajiin soveltuvia laskuvälineitä löytyy markkinoilta laidasta laitaan. Aloittelevalle vapaalaskijalle sopii usein monipuoliset, monenlaisissa olosuhteissa toimivat all mountain -välineet.
Suksivalintaa enemmän huomiota kannattaa kiinnittää siteisiin ja monoihin. Vapaalaskusiteissä kantapää on irrallaan ylämäkeen skinnaamisen aikana, mutta lukitaan siteeseen kiinni ennen laskemista.
Lue myös: Vapaalaskusukset – näin valitset välineet offareille
Vapaalaskua harrastavan lumilautailijan välinepakettiin kuuluvat sauvojen ohella joko lumilauta ja lumikengät tai vaihtoehtoisesti nousun ajaksi halkaistava splitboard.
Lue myös: Splitboard avaa takamaastot lumilautalijalle
Hissien viereisiä metsärinteitä kauemmas suunnatessa mukana on oltava myös lumiturvallisuusvälineet eli lumivyöryreppu, lapio, piippari ja sondi. Lumiturvallisuuskurssilla välineiden oikeaoppinen käyttö tulee tutuksi ja käytännön omatoimisella harjoittelulla taidot pysyvät terässä tositilanteen varalle.
Apen järjestää Levillä Vapaalaskun ABC-klinikoita. Kursseja on niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskijoille. Aloittelijoille suunnatulla kurssilla käydään läpi vapaalaskun perusteita ja pureudutaan ennen kaikkea laskutekniikan parantamiseen sekä skinnaustekniikan opettelemiseen.