Messilä 18.12.2024

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkeistä toimivin: laske paljon! Kuvassa kurvaillaan Kolin rinteillä.
Laskettelu on siitä hauska liikuntamuoto, että siinä on helppo haastaa itseään ja kehittyä. Olitpa mäessä yksin tai porukalla, niin aina on mahdollisuus nauttia laskemisesta entistä enemmän. Kerromme kuinka se onnistuu.

Uusia laskettelutaitoja on kiva harjoitella: laskemisesta tulee entistä vauhdikkaampaa, vaivattomampaa ja hauskempaa. Opettelu ei ole hampaat irvessä puurtamista, vaan mukavaa tekemistä yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Opetella voi missä ja milloin vain – lähimäet sopivatkin loistavasti harjoituspaikaksi.

Levin Alppikoulun valmentaja Pepe Vanninen antaa seitsemän toimivaa vinkkiä kuinka kehittää omaa laskutaitoa. Pepe puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä, hän viettää itse vuosittain yli 150 päivää lumella muita opastaen ja itse laskemisesta nauttien.

1. Laske itseäsi parempien laskijoiden kanssa

Kannattaa hakeutua itseäsi parempien laskijoiden seuraan. Matkimalla oppii hyvin ja heiltä voit saada hyviä laskuvinkkejä. Porukalla laskiessa tarttuu uusiin haasteisiin entistä herkemmin.

2. Ota hiihtokoulutunti

Hiihtokoulusta saa kokenutkin laskija uusia ideoita. Kerro jo tuntia varatessasi mitä erityisesti haluat oppia. Tunnilla voit tehdä muistiinpanoja tai pyytää opettajaa kuvaamaan harjoituksia. Näin vinkit on helppo palauttaa myöhemmin mieleen.

3. Kuvaa laskujasi

Kavereiden kanssa kannattaa välillä pitää kuvauspäivä ja taltioida laskuja erilaisissa laskuolosuhteissa. Kannattaa kiinnittää huomiota vain perusasioihin, kuten kaiken perustana olevaan laskuasentoon. Videolta on helppo katsoa, kuinka hyvin asento pysyy laskun aikana kasassa.

4. Laske yksin

Välillä on kiva laskea myös yksin. Yksinään voi hyvin keskittyä esimerkiksi rinteen muotojen hyödyntämiseen. Löydä oma laskureittisi rinteestä kiertelemällä kumpuja ja varjoja. Yritä hyödyntää rinteen muotoja ja profiileja mahdollisimman tehokkaasti.

Myös perustaitoja on mukavin harjoitella yksin, kun voi rauhassa hakea hyvää laskuasentoa ja fiilistellä sitä hiljaisella vauhdilla.

5. Laske monipuolisesti

Usein urautuu laskemaan omalla mukavuusalueella samaa tuttua käännöstä, eikä uskalla heittäytyä uusien haasteiden pariin. Uusi laskuinto löytyy kuitenkin usein sieltä mistä sitä vähiten etsit.

Lautailija voi laskea koko päivä switchinä, eli heikompi jalka edessä. Tämä kehittää todella hyvin peruslaskua. Suksilla voit treenata välillä laskuja takaperin tai yhdellä suksella. Näin tasapainosi kehittyy aivan uudelle tasolle.

Jos ajatuksissa siintää puuterikentät, niin ota perustekniikka kunnostetulla rinteellä haltuun. Parkkilaskija voi löytää fiiliksen ilmavampiin temppuihin tekemällä jotain ihan muuta välillä. Rinteissä viihtyvä voi saada uutta näkökulmaan parkista.

6. Kokeile eri lajeja

Eri lajeihin tutustuminen on oiva tapa kehittää itseään. Murtsikoilla saa haettua hyvin suksituntumaa. Telemark on oiva tapa löytää uusi into laskemiseen, jos peruskurvailu on alkanut tuntumaan jo puulta (toimii myös lautailijoille!). Vastaavasti lautailu muuttaa suksilla laskevalle tutun rinteen aivan uudenlaiseksi leikkipaikaksi.

7. Osallistu tapahtumiin

Hiihtokeskuksissa järjestetään paljon erilaisia rinnetapahtumia. Voit testata välineitä, hankkia tietoa lumiturvallisuudesta tai vaikkapa kisailla leikkimielisesti.

Ympäri Suomea järjestetään monipuolisesti lautailu-, vapaalasku- ja telemark-tapahtumia. Näissä saat hauskoja fiiliksiä ja uutta intoa harrastukseen. Tapahtumissa tutustut uusiin ihmisiin ja voit myös löytää uusia laskukavereita.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

5 vinkkiä naisille mäkeen

Vinkit

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu