Levi 19.11.2024

Hiihtokeskusten ensiapuvalmius rakennetaan ammattitaidolla

Hiihtokeskusten henkilökunta ja Ski Patrolit harjoittelevat ea-tilanteita säännöllisesti.
Lajin vauhdikkuudesta huolimatta lasketteluonnettomuuksia sattuu yllättävän vähän, etenkin kun luvun suhteuttaa hissinousujen ja mäkipäivien määrään. Mutta aina välillä tulee kolhuja – ja sitä varten hiihtokeskusten ensiapuvalmiutta kehitetään systemaattisesti. (Kaupallinen yhteistyö)

Hiihtokeskukset panostavat paljon rinneturvallisuuteen. Ennaltaehkäisevä työ on ykkösprioriteetti, mutta myös ensiapuvalmiutta kehitetään voimakkaasti. Tänä vuonna hiihtokeskukset saavat ammattitaitoista apua henkilökunnan ensiaputaitojen kouluttamisessa, kun Mehiläinen antaa ensiapukoulutusta neljän hiihtokeskuksen – Vihdin, PeuramaanTalman ja Messilän – henkilökunnalle.

”Urheilussa tapahtuu aina, siitä ei pääse mihinkään. Ja kun on korkeutta ja vauhtia, niin se luonnollisesti lisää riskiä. Hiihtokeskusten valmius antaa ensiapua on kuitenkin hyvä”, Mehiläisen sairaanhoitaja ja elvytyskoordinaattori Jannika Vesalainen sanoo.

Etenkin keskuksissa joissa on paljon kävijöitä ja etenkin parkkilaskijoita, kehitetään ensiapuvalmiutta ammattimaisesti. Monissa keskuksissa ea-koulutus kuuluu koko henkilöstön ohjelmaan.

Mehiläisen Jannika Vesalainen veti ea-koulutuksen Talman henkilökunnalle.
Mehiläisen Jannika Vesalainen veti ea-koulutuksen Talman henkilökunnalle.

Aina lähellä laskijaa

”Haluamme olla mukana kehittämässä laskijoiden turvallisuutta ja huolenpitoa rinteissä”, kertoo Mehiläisen markkinointi- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Ove Uljas.

Mehiläinen näkyy keskuksissa muutenkin vahvasti. Tahkolla on myös Mehiläisen pop up -klinikka, joka auttaa hiihtolomalaista akuuteissa sairaus- tai tapaturmatilanteissa.

”Haluamme olla aina lähellä laskijaa. Kattavan toimipisteverkostomme ansiosta olemme hyvin laskettelijoiden tavoitettavissa. Lisäksi laskijan apuna on uusi Mehiläisen mobiilipalvelu Digiklinikka, joka on aina käytettävissä vaikka lääkäriä tai lääkäriasemaa ei olisikaan lähellä” Ove Uljas muistuttaa.

Laskettelijoiden raajat koetuksella

Laskettelussa tyypilliset vammat ovat erilaiset ruhjeet ja väännöt. Vammat ovat usein lieviä ja vakavia loukkaantumisia sattuu onneksi harvoin.

Lautailijoilla yleisimpiä ovat ranne- ja olkavammat. Suksilla laskevalla taas polvi kärsii eniten kolhuista, mutta iskuja tulee myös olkapäähän. Päävammat ovat etenkin hyppivillä laskijoilla mahdollisia, oli jaloissa sitten sukset tai lauta.

Jokainen laskija voi ennaltaehkäistä loukkaantumisriskiä, kun muistaa järjen käytön, laskea oman taitotason mukaan ja noudattaa rinnesääntöjä. Lisäksi välineiden tulee olla oikean kokoiset ja säädetty oikein. Etenkin päävammojen ehkäisyssä tärkeintä on maltti laskemisessa – sekä kunnon kypärä.

Jos kuitenkin sattuu…

Hiihtokeskukset ovat varautuneet auttamaan laskijoita ja antamaan ensiapua.

”Meillä koko henkilökunta koulutetaan ensiaputilanteisiin. Kaikilla tulee olla riittävä osaaminen, sekä keskuksen käytännöt ja toimintaperiaatteet selvillä” kertoo Talman rinnetoimintojen johtaja Vesa Pihlajaniemi.

”Yllättävissä tilanteissa on aina helpompi toimia, kun on selkeät sävelet: jokainen tuntee toimintatilanteiden ohjeet ja tehtävänjako on selkeä. Hyvä ensiaputoiminta onkin rauhallista, nopeaa ja ammattimaista. Kun koko henkilökunta tuntee toimintatavat, niin ensiapu voidaan antaa sujuvasti eikä aikaa tuhlaannu ihmettelyyn”, Mehiläisen Jannika Vesalainen kertoo.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Lääkärin reseptit kuinka vältät rinneonnettomuudet

Vinkit
Eturistisidevamma ei vaadi aina kovia nopeuksia tai rajua kaatumista. Eturistiside voi revetä, kun on sopiva vääntö ja huonoa tuuria.

Eturistiside on laskettelijan vamma

Laskettelu

Hiihtäjän polvivammoja voidaan ehkäistä ja hoitaa

Laskettelu