Polvivamman ensihoito alkaa heti kaatumisen jälkeen rinteessä. Polvivamma on useimmiten seurausta äkillisestä vääntymisestä tai kiertoliikkeestä. Näitä molempia sattuu laskettelijoille ja lumilautailijoille. Laskiessa voi kantti leikata kiinni tai hypyn alastulo epäonnistua. Aina ei tarvita edes kovaa vauhtia, sillä joskus polvi voi vääntyä hissijonossa kaaduttaessa.
Polven saama kolhu ei automaattisesti tarkoita pitkää toipumista. Hyvällä tuurilla – ja oikeaoppisella ensihoidolla – mäkeen voi palata jopa jo seuraavana päivänä. Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueiden lääkäri, ortopedian ja traumataologian erikoislääkäri Sikri Tukiainen kertoo, miten tällin saaneen polven kanssa kannattaa toimia.
Polvivamman ensihoito alkaa rinteessä
Jos saa polvivamman rinteessä, niin ensin tehdään pika-analyysi: pystyykö kolhun saaneella polvella vielä laskemaan rinteen alas? Aika usein polvella voi laskea, vaikka tälli aluksi on tuntunut kovalta.
Mikäli polvi tuntuu tukevalta ja se ”kantaa”, niin polvivamman ensihoidon voi tehdä itsenäisesti heti rinteessä.
”Keskelle mäkeä ei pidä jäädä, vaan siirtyä mahdollisimman nopeasti rinteen sivuun. Tämän jälkeen polven päälle kannattaa ensiavuksi laittaa kylmää estämään turvotusta”, Sikri Tukiainen muistuttaa.
Sen jälkeen voi testata, pääseekö omin neuvoin alas. Ei kuitenkaan kannata heti paikalla lähteä täysillä kanttaamaan. Ensin on hyvä tunnustella, miten polvi kestää.
”Mikäli polvi ei ole tukeva tai kipu on niin kova, että sille ei pysty laittamaan painetta, voi kyseessä olla murtuma tai paha nivelsidevamma. Silloin ei muu auta, kuin pulkkakyyti alas ja tutkimuksiin”, Sikri Tukiainen neuvoo.
Polvi tulee tutkia nopeasti, mikäli se turpoaa vamman jälkeen tai polvelle ei pysty varaamaan painoa. Tutkimuksissa polvesta otetaan yleensä röntgen- tai magneettikuvat mahdollisimman nopeasti. Kun vamman laatu on selvitetty, suunnittelee kokenut polvikirurgi oikean hoidon.
Tunnustellen seuraavaan päivään
Polvivamman ensihoito jatkuu rinteestä lähdettyä. Etenkin kylmähoitoa kannattaa jatkaa, sillä se estää turvotusta ja lievittää kipua.
Mikäli polvi ei seuraavana päivänä tunnu kauhean kipeältä, se ei ole turvonnut ja kantaa kävellessä, niin sitä voi kevyesti testata ottamalla muutaman juoksu- tai hyppyaskeleen.
”Mikäli nämä onnistuvat kivutta, voi seuraavana päivänä hyvin mennä rinteeseen”, Sikri Tukiainen rohkaisee.
Uusi laskupäivä tulee aloittaa (kuten kaikki muutkin mäkipäivät) huolellisella verryttelyllä. Lihakset lämmitellään liikkumalla, esimerkiksi hyppelyt ja tasapainoilut ovat hyvää lämmittelyä ennen laskemista. Lihakset saa herätettyä laskemiseen tekemällä samanlaisia liikeratoja kuin mäessä. Samalla aivotkin tulee viriteltyä laskumoodiin.
Lue myös: Valmistaudu mäkipäivään maajoukkueen opein
Skiri Tukiainen kehottaa malttiin:
”Alku kannattaa kuitenkin ottaa tunnustellen. Jos polvi kestää kevyemmät laskut, niin sitten voi siirtyä haastavampiin olosuhteisiin.”
Artikkeli on tehty yhteistyössä Urheilu Mehiläisen kanssa. Seuraa Urheilu Mehiläistä Instagramissa @urheilumehilainen