Levi 19.11.2024

Ylläksellä on Suomen pisin alamäki – myös fillarilla

Oli kesä tai talvi, niin Ylläksen rinteistä riittää pitkästi iloa. Kuva: Musko Visuals/Topi Leikas
Suomen pisimmät laskettelurinteet löytyvät Ylläkseltä. Pitkistä laskuista iloitaan myös kesällä, sillä Yllästunturin huipulta lähtee myös mittavat reitit alamäkipyöräilijöiden iloksi. Mittaa yhdelle laskulle tulee lähes kolme kilometriä.

Ylläksellä lasketaan talvella jopa kolmen kilometrin rinteitä. Todennäköisesti Suomen pisin alamäki löytyy Ylläkseltä myös kesällä, sillä pisimmillään alamäkipyöräreitti on 2,9 kilometriä pitkä. Alamäkireittien lisäksi Ylläksellä on laaja reittiverkosto maastopyöräilijöille.

Alamäkiajossa  Ylläksellä on kuitenkin sitä jotain. Reitit lähtevät Yllästunturin huipulta ja takaisin ylös pääsee helposti gondolihissillä. Alas kulkee useampi reitti: helpoin on sininen 2,9 kilometriä pitkä alamäkipolku. Vaikeammilla, eli punaisilla reiteillä, mittaa on 2,5–2,7 kilometriä.

Gondolilla ylös ja vauhdikkaita reittejä alas. Alamäkipyöräilyn aloittaminen on tehty Ylläksellä helpoksi. Alamäkipyöriä löytyy myös vuokraamoista. Kuva: Musko Visuals

Tältä Suomen pisin alamäki tuntuu

Pyysimme alamäkireittejä huoltavaa ja kehittävää Marko Kivirantaa kuvailemaan minkälainen Suomen pisin alamäki on:

”Punainen reitti lähtee melkein gondoliaseman rappusilta. Aluksi on vähän tasaisella polkemista, sillä varsinainen startti on Maailmancupin yläosassa. Yläosa on aika ameriikan linjaa, eli isosti tehtyjä juttuja: valtavan kokoisia bermejä (kallistettuja mutkia), isoja pöytähyppyreitä ja nopeavauhtista leveää reittiä.

Reitti ei kulje rinnettä pitkin, vaan lähinnä gondolilinjan alla. Kun amerikkameininki on ohi ja tullaan Maailmancup-rinteen yli, niin luonne muuttuu. Kovavauhtisesta pyöräilystä siirrytään vähän teknisempään ajoon: ison ja vauhdikkaan linjan sijaan on pienempää jyrkempää bermiä, pienempiä hyppyreitä ja entistä kapeampaa polkua. Reitti viettää hyvin, joten polkemaan ei joudu.

Puurajalla tulee pieni pätkä vähän tasaisempaa ajoa ja luonnollista maastolinjaa. Puuston seassa kokoluokka on yläosan ja keskialueen välimalli. Metsän suojassa on mukavan kokoisia hyppyreitä, joista uskaltaa lennättää aika hyvin. Metsässä odottaa myös pari puusta rakennettua laituridroppia. Toimivaa mukavasti kääntyilevää baanaa riittää alas asti.

Metsästä rinnepohjalle tultaessa on sitten kolmisensataa metriä leppoisaa siirtymää hissin ala-asemalle.”

Aloittaminen on tehty helpoksi

Vaikka punainen reitti saattaa kuulostaa haastavalle, ei alamäkipyöräilyn aloittaminen mahdoton urakka ole. Itse asiassa kokeilu on Ylläksellä tehty varsin helpoksi: punaisten reittien lisäksi ylhäältä lähtee helppo sininen alamäkireitti – se Suomen pisin alamäki. Tosin kyllä sekin vaatii pikkuisen uskallusta.

”Jos talvella suksilla tai laudalla pärjää rinteessä, niin silloin pitäisi olla riittävästi alamäkitaitoa polkea sininen reitti kesällä alas”, Marko Kiviranta lupailee.

Marko Kiviranta opastaa pyöräilijöitä myös talvella

Alamäkipyöriä voi vuokrata esimerkiksi Head Sport Shopista. Samasta paikasta saa myös kaikki suojavarusteet sekä hissiliput.

Alamäkireittejä huoltavan Marko Kivirannan Hidden Trails Lapland -yritys järjestää kesällä ja talvella opastettuja maastopyöräreissuja. Häneltä voi kysyä opastusta myös alamäkiajoon.

Lisätietoja: http://www.sportresortyllas.com/yllas-bikepark.html

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Mielakka Bikepark tarjoaa näyttämön alamäkikauden huipennukselle

Bike park -uutiset

Nuuksio bikepark tuo hissipyöräilyn pääkaupunkiseudulle

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit