Sirly Ylläsjärvi innostui alamäkipyöräilystä

Monipuolisesti ulkoilua harrastava Sirly Ylläsjärvi jännitti alamäkipyöräilyä, mutta innostui kokeiltuaan. Osaavassa opetuksessa hän pääsi oppimaan omaan tahtiin.

Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.

Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.

Keittiömestari Sirly Ylläsjärvi on tv-kokki, konsultti ja puhuja. Oli kysyttävä, innostuisiko keittiömestari myös alamäkipyöräilystä. Vastaus kutsuun oli nopea ja päättäväinen:

”Olen monesti miettinyt, etten koskaan varmaan uskalla kokeilla lajia. Kävelen paljon tunturissa, mutta alamäkipyöräily on tuntunut jotenkin liian rajulta. Otan silti haasteen vastaan, jos löytyy helppoja reittejä myös meikäläiselle.”

Ja löytyyhän Ylläkseltä helppoja reittejä, myös erittäin helppoja reittejä.

Sovitun ajopäivän aamu oli karu. Heinäkuinen Ylläs tervehti koillistuulella, +8 C -asteen lämpötilalla sekä sadekuuroilla. Hyinen keli ei kuitenkaan Sirlyä hetkauttanut, eikä ajatus ajankohdan siirtämisestä tullut kysymykseenkään. Ylläksen bike parkiin saapui tilannetta jännittävä nainen, vaikkei se juurikaan näkynyt ulospäin.

”Alamäkipyöräily on vaikuttanut minulle liian jännittävältä. Kynnys laski, kun luvattiin, että pääsen kokeilemaan lajia turvallisesti opettajan kanssa.”

Kokeilukynnys on matala. Mattohissillä pääse helposti ylös ja ensikertalaisille on harjoittelualueita sekä helppoja reittejä.

Sirly Ylläsjärvi päätti ylittää itsensä

Ajopäivä eteni aluksi tasamaalla pyörän hallintaa opettelemalla. Ajoasento, jarrujen hallinta sekä painopisteen siirrot harjoiteltiin ennen mattohissille siirtymistä.

”Ajattelin, että tänään ylitän itseni. Sain selkeät ohjeet pyörän hallintaan, miten pyörän päällä ollaan sekä miten jarrutetaan. Etenimme askel kerrallaan. Vaikka jännitti, niin ei minua pelottanut ja hymy pysyi huulilla koko ajan.”

Toimintakyky säilyikin alamäessä.

”Haasteiden ylittäminen ja onnistumiset antoivat lisäintoa ja tunteen, että vitsi, pystyn tähän!”

”Pelottavinta tässä on, että innostuin tästä ihan valtavasti! Pitää tulla huomenna uudestaan”, Sirly totesi.

Opastus loi turvaa

Muutaman mattohissikierroksen jälkeen oli aika siirtyä tuolihissin vietäväksi. Lumilautailua harrastavalle Sirlylle tuolihissi on tuttu kapine.

Pyörän nostamista hissiin harjoiteltiin hissin vieressä olevalla telineellä.

”Harjoittelun jälkeen itse hissimatka oli helppo. Taas se, että sai etukäteen harjoitella ja ymmärtää mitä tulee tapahtumaan, teki itse toiminnasta helppoa.”

Tuolihissin yläasemalla oli nauttimaan valmis alamäkipyöräilijä.

”Kun alun harjoitusten jälkeen pääsin itse mäkeen, niin oli mahtava fiilis olla siellä ylhäällä. Tarjolla oli huikeat maisemat ja sieltä sain ajaa omaan tahtiini alas.”

Sirly jakaa saamastaan opista pari hyvää vinkkiä.

”Ajaessa pitää olla skarppi, reiteille ei kannata mennä väsyneenä. Silloin voi käydä vahinkoja. Kun menee omaan tahtiin, niin alamäkipyöräily on turvallista. Toinen asia on katse, kun se on tarpeeksi edessä, voi ennakoida reitin tulevia käänteitä. Ensimmäisellä kerralla asialliset varusteet päälle ja opettaja mukaan. Tätä lajia ei kannata lähteä kokeilemaan ilman opettajaa.”

Yksi asia jäin kuitenkin Sirlyä pelottamaan.

”Pelottavinta tässä on, että innostuin tästä ihan valtavasti! Pitää tulla huomenna uudestaan.”

Sirlyn vinkit muille ensikertalaiselle: katse riittävän kauas eteen, asianmukaiset varusteet ja alas omaan tahtiin.

Moniosaaja ravintolan puikoissa

Sirly Ylläsjärvi omistaa Ylläksellä sijaitsevan boutique-hotelli Aurora Estate yhdessä Heidi Seikkulan kanssa. Sen lisäksi Sirly tekee ravintola-alan konsultointia ja saapuu tarvittaessa vaikka pitämään kokkikoulua asiakkaan mökille.

Uusimpana hankkeena hänellä on Hannukaisissa sijaitseva Elsa-ravintola, jonka rakennus on vanha navetta. Se on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 2002, minkä jälkeen se on toiminut ravintolana.

”Nimi on annettu mieheni isoäidin Elsan mukaan. Ravintolassa on vain yksi pöytä, johon mahtuu useampikin seurue. Kaikki ruoka tehdään käsin paikan päällä, kuten pastat ja jäätelöt. Raaka-aineet tulevat mahdollisimman läheltä. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että italialaista reseptiikkaa Lapin raaka-aineilla.”

Paikka on Sirlylle entuudestaan tuttu.

”Olen ollut siellä töissä 13 vuotta sitten ja oppinut kaiken ranskalaisen keittiön perusteista. Paikassa on käynyt kuninkaallisia ja presidenttejä. Koen, että on mieletön mahdollisuus pyörittää tätä ravintolaa. Elsan suhteen minulla on korkeat tavoitteet, ihan tähtiä tavoittelen.”

Nälkä tulee keittiömestarin puheita kuunnellessa. Mikä olisi sopiva ruoka alamäkipyöräilypäivän päätteeksi?

”Tuossa ihan vieressä olisi tacoja tarjolla, mutta ehkä kuitenkin lohikeittoa! Tämä on fyysinen laji, ei tullut kylmä, vaikka keli oli kolea. Tähän päälle maukas lohikeitto, niin olo illalla on varmasti raukea.”

Bike park -uutiset

10.10.2023

Päivitetty 14.10.2025

Luetuimmat

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Ihmisiä Skiexpo-tapahtumassa.

Skiexpo 2025 on leffoja, hiihtokeskuksia ja laskukavereita

Hiihtokeskukset avoinna lakosta huolimatta

Toimitusjohtaja, Ruka ja Pyhä, laskettelemassa.

Ruka ja Pyhä: Vastuullinen kasvu pitää tunturit elinvoimaisina

Investoinnit eivät vie Iso-Syötteen keskittymistä olennaiseen: tunturi on etenkin laskettelijoille ja pyöräilijöille tehty. Varsinkin Syötteen parkit ovat tästä erinomainen todiste.

Iso-Syöte: entistäkin suurempi, kattavampi ja parempi

Katso kaikki uutiset

Mainos:
Mainos:

Tilaa ski.fi uutiskirje

Kaikki laskettelusta, lumilautailusta ja Suomen hiihtokeskuksista. Uutiskirje ilmestyy kaudella kaksi kertaa kuukaudessa.

Olen lukenut tietosuojaselosteen ja hyväksyn ehdot.

Siirry takaisin sivun alkuun