Jännittää! Edessä on viikon unelmaloma rinteessä, mutta jalat tutisevat jo pelkästä ajatuksesta? Jaksanko? Osaanko? Mitä, jos ajaudun jäiselle jyrkänteelle?
Tuttu tunne?
Usein kolmas laskupäivä on pahin. Lihakset huutavat armoa ennen kuin ehdit avata silmäsi. Keskittymiskyky ei riitä seuraavaa käännöstä pidemmälle.
Ei loman tarvitse olla kauhukuvien täyttämää aikaa. Eikä laskettelun tarvitse vetää jalkoja totaalijumiin.
Hiihtokoulu on halpa sijoitus
Vaikka et ennen hiihtolomaa ehtisi tekemään mitään muuta, niin käy ainakin pari kertaa harjoittelemassa lähirinteessä. Ensimmäinen peikkolauma hipsii tiehensä, kun saat alle muutaman laskun pystyasennossa. Totut lumeen elementtinä ja ohitse viliseviin maisemiin – ja hurjapäihin.
Voimakkain ase rinnepeikkoja vastaan on taito ja sen mukanaan tuoma itsevarmuus. Varovaisesti siten ehdotan, että myös aikuiset ottaisivat vauhtia lomalleen hiihtokoulusta.
Vaikka laskettelu on periaatteessa yksinkertainen laji, valtaosa laskijoista laskee paino takana ja sillä viheliään kutsuvalla sisäsuksella (myös huippulaskijat, kun olosuhteet ovat riittävän haastavat). Opettaja auttaa sinua hilaamaan painoasi enemmän eteen ja ulkosukselle, mikä tekee laskustasi vakaampaa ja taatusti turvallisempaa. Saat vinkkejä, miten voit lomalla jatkaa laskutaitojesi kehittämistä.
Muutaman kympin sijoitus turvallisuuteen ei ole paha. Ja onpahan uusien taitojen oppiminen vaan yksinkertaisesti siistiä, vai mitä?
Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.
Artikkelin kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja, Meri-Teijon hiihtokoulun rehtori sekä vapaa toimittaja.