Messilä 18.1.2025

Talvi 2016–17 oli hiihtokeskuksissa ennätyspitkä

Kausi 2016–17 alkoi 10. lokakuuta Rukalla. Joulukuussa Rukan maisema oli jo hurmaavan talvinen.
Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) mukaan päättyneellä kaudella hiihtokeskuksissa oli kasvua sekä myynnissä kuin hissinousujen määrissä. Alan kokonaisvaikutus matkailulle Suomessa on merkittävä.

Muutaman hitaasti käynnistyneen talven jälkeen laskettelukausi 2016–17 käynnistyi aikaisin koko maassa. Rukalla ensimmäinen rinne avattiin edelliseltä kaudelta varastoidun lumen turvin 10. lokakuuta 2016.

Alkutalven pakkasten myötä kausi käynnistyi koko maassa varhain. Eteläisenkin Suomen keskuksissa laskettiin jo marraskuussa. Sääolosuhteet olivat kuitenkin kauden aikana hyvin vaihtelevat ja etenkin Etelä-Suomessa saatiin aikaisen startin jälkeen lukuisia vesisateita.

Pohjois-Suomessa kevätkelit jatkuivat pitkään. Esimerkiksi vappu keräsi runsaasti juhlakansaa hiihtokeskuksiin. Vappua vietettiin rinteessä mm. Himoksella, Levillä, Pyhällä, Rukalla, Saariselällä ja Ylläksellä. Hyvin kalenteriin osunut vappu sekä viikonlopuksi luvattu aurinko houkutteli hiihtokeskuksiin poikkeuksellisen paljon matkailijoita.

Alan vaikutus matkailulle on merkittävä

Päättynyt laskukausi 2016–2017 osoitti SHKY:n barometrikeskuksissa hyvää kasvua. Hiihtokeskusbarometriin osallistuvat keskukset edustavat eri alueita kattavasti. Hiihtokeskuksia on eri puolilla Suomea yli 70.

Laskettelupäivät nousivat kuusi prosenttia, hiihtokoulujen myynti kasvoi 8 % ja vuokraamoiden myynti 12 %.

Suomen houkuttelevuus matkailumaana on hyvässä nosteessa, mutta kasvua on tullut myös kotimaisen kysynnän lisääntymisestä. Etenkin Lapin hiihtokeskukset houkuttelivat entistä enemmän matkaajia Iso-Britanniasta, Keski-Euroopasta sekä Aasiasta. Venäläisten turistien laskusuhdanne taittui, mutta määrä on edelleen pieni huippuvuosiin verrattuna.

Seuraava kausi näyttää ulkomaalaisten matkailijoiden osalta lupaavalta, kun lentoyhteydet Lapin kohteisiin paranevat entisestään.

Matkailu työllistää Suomessa

Kaiken kaikkiaan matkailulla on merkittävä työllistävä vaikutus Suomessa. Koko matkailuala työllistää yli 140 000 ihmistä, jolloin osuus kaikista työllisistä on 5,6 %.

Suunta on ollut kasvava 2010-luvulla. Kokonaisliikevaihto, reilut 14 miljardia euroa, on pysynyt tasaisena. Suomen bruttokansantuotteesta se muodostaa 2,5 %:n osuuden.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Elämää alamäessä -kirja kertoo suomalaisen alamäen tarinan

Keskusuutiset

Ensimmäinen hiihtolomaviikko täytti hiihtokeskusten odotukset

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten alkukausi ennakoi vilkkaita lomaviikkoja

Keskusuutiset