Messilä 18.12.2024

Tukes: rinneturvallisuus on hyvällä tasolla

Ski Patrol -toiminnalla on suuri merkitys rinneturvallisuudessa.
Rinne- ja hissiturvallisuuden edistäminen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä. Hiihtokeskusten valvova viranomainen on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Valvontakäyntien tulokset ovat olleet pääosin positiivisia.

Suomalaisten hiihtokeskusten rinneturvallisuus on aivan kansainvälistä huippuluokkaa. Myös hissiturvallisuuteen panostetaan voimakkaasti. Tämän on huomannut myös hiihtokeskusten turvallisuutta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

”Rinteet ovat hyvässä kunnossa, samoin asiakkaille tarjottava ohjeistus ja opasteet. Hiihtokeskuksilla on hyvä asenne turvallisuuden kehittämiseen”, Tukesin 10.1.2018 julkaistussa tiedotteessa sanotaan.

Positiivisia havaintoja valvontakäynneillä

Hiihtokeskusten toimintaa säädellään ja valvotaan tarkasti. Vuosina 2016–2018 Tukes teki yhteensä 33 valvontakäyntiä eri puolilla Suomea sijaitseviin hiihtokeskuksiin. Valvontakäynneillä keskityttiin hiihtokeskusten riskienhallinnan käytäntöihin sekä rinnealueiden ylläpitoon.

Tukesin tarkastajat kirjasivat hiihtokeskuskäynneiltä paljon positiivisia valvontahavaintoja. Etenkin hiihtokeskusten johdon ja henkilökunnan asennetta turvallisuuden kehittämiseen kiitettiin.

Rinteiden kunnosta pidetään pääsääntöisesti hyvää huolta, rinnesäännöt olivat keskuksissa hyvin esillä ja rinnekarttoja oli nähtävillä ja saatavilla. Rinteiden vaikeusasteista, risteyksistä tai erityissuorituspaikoista kertovia opasteita oli rinteissä riittävästi.

Valvontakäynneillä huomattiin, että hiihtokeskukset huomioivat myös etenkin tammi- ja helmikuussa rinteisiin suuntaavat koululaisryhmät. Heille järjestetään usein oma perehdytys ennen rinteeseen menoa.

Hiihtokeskukset panostavat turvallisuusviestintään nettisivujen ja sosiaalisen median kautta. Turvallisuusohjeita on myös saatavilla eri kielillä.

Kehityskohteitakin löytyy

Rinneturvallisuus ja hiihtokeskuksen kokonaisvaltainen turvallisuustyö vaatii jatkuvaa kehitystä. Tukesin valvontakäynnit ovatkin hiihtokeskuksille oiva hetki kehittää turvallisuutta.

Tukesin mukaan kehitettävää löytyy esimerkiksi riskien arvioinnissa. On erityisen tärkeää, että riskien arvioinnissa huomioidaan juuri oman keskuksen palveluiden ominaispiirteet, eikä tunnisteta vaaroja vain yleisellä tasolla.

Valvontakäynneillä havaittiin suurta vaihtelevuutta hiihtokeskusten erityissuorituspaikkojen toteutuksessa sekä ylläpidossa. Tämän takia Suomen Hiihtokeskusyhdistys on päivittänyt kaudelle 2018–19 ohjeistuksen erityissuorituspaikkojen turvallisesta toteutuksesta. Lisäksi Suomen Hiihtokeskusyhdistys järjestää tammi- ja helmikuussa 2019 kymmenen jäsenkeskusta kattavan koulutuskiertueen erityissuorituspaikkojen kehittämiseksi.

Moni hiihtokeskus tarjoaa nykyään laskettelun ja lautailun lisäksi muitakin aktiviteetteja. Toimintaa on entistä useammalla hiihtokeskuksella myös kesällä. Etenkin hissipyöräilyn (bike park) suosio on vahvassa kasvussa. Tukes muistuttaakin, että uusien palvelutyyppien erityispiirteet on tunnettava, ja eri toimintojen yhteensopivuus on huomioitava riskienarvioinnissa.

Ski patrol -toiminta kerää kiitosta

”Ski patrol -toiminnalla on suuri merkitys rinneturvallisuudessa”, kertoo projektista vastannut ylitarkastaja Aleksi Latvala.

Ski patrolit ovat hiihtokeskusturvallisuuden asiantuntijoita. He edistävät asiakasviihtyvyyttä ja -turvallisuutta yhteistyössä hiihtokeskus- ja rinnetyöntekijöiden kanssa. Ski patrolit hallitsevat myös ensiaputilanteet.

Ski patrolien toiminnassa korostuu ennaltaehkäisevä työ ja heidät on koulutettu puuttumaan epäkohtiin. (Lue lisää ski patrolien toiminnasta: Ski patrol edistää rinnetruvallisuutta.) Ski patrol -koulutuksesta löydät lisätietoja tästä linkistä.

”Hyvänä tavoitteena kaikille hiihtokeskuksille voisi olla vähintään yksi koulutettu Ski patrol -rinnepäivystäjä”, kuuluu Aleksi Latvalan toive hiihtokeskusten johtajille.

Ski patrol -toiminnan lisäksi Tukesin raportissa kiitosta saa myös Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen viranomaisyhteistyö sekä sen toiminta hiihtokeskusten turvallisuuden kehittäjänä.

Myös laskettelijat voivat edistää rinneturvallisuutta

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan vastuu laskettelupalvelun turvallisuudesta on palveluntarjoajalla, mutta laskettelijat ja lautailijat voivat merkittävästi vaikuttaa turvallisuuteensa noudattamalla ohjeita ja käyttämällä kypärää sekä muita suojia.

Tukesin vinkit ovat varsin yksinkertaiset ja erittäin toimivat:

– Noudata hiihtokeskuksen ohjeistuksia ja rinnesääntöjä.
– Kysy tarvittaessa neuvoja henkilökunnalta.
– Käytä kypärää ja muita suojaimia, kuten selkäpanssaria.
– Valitse rinne oma taitotasosi mukaan, tutustu erityissuorituspaikkoihin etukäteen.
– Ota huomioon muut laskijat, erityisesti pienet lapset.
– Ilmoita vaaratilanteesta tai onnettomuudesta välittömästi henkilökunnalle.

Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit
Hauskan laskupäivän resepti: huomioi kanssalaskijat, noudata rinnesääntöjä ja nauti laskukavereiden seurasta.

Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt

Laskettelu

Ski Patrol edistää rinneturvallisuutta

Keskusuutiset