Täydellinen kevätpäivä muodostuu lumisen rinteen ja auringon yhdistelmästä. Sen maustaa hyvä seura ja varsin usein myös retkieväät.
Kysyimme alamäkikansalta täydellisen keväisen rinnepäivän ainesosia ja kokosimme kyselyn vastauksista täydellisen kevätpäivän reseptin. Kursivoidut tekstit ovat Ski.fi:n Facebook-päivityksen kommentteja.
Keväällä rinnehiihto on parasta
Kun pääsee auringonpaisteessa laskemaan hyvää punaista rinnettä suoraan rinnekoneen jäljiltä. Kissanraitanautintoa potensiin 10.
– Pia
Lunta rinteissä keväällä riittää. Toisinaan se on vaikea uskoa, kun sulaneen tien pielestä jo leskenlehdet puskevat läpi. Alkutalvesta rinteisiin on kuitenkin tykitetty sen verran paksulti lunta, että sitä kyllä riittää pitkälle kevääseen.
Yöpakkanen on keväällä rinnehiihtäjän paras kaveri. Kun lumikissat tekevät taikojaan rinteelle aurinkoisen laskettelupäivän jälkeen, viimeistelee kevyt pakkanen yöllä rinteen huippukuntoon. Aamun ensimmäiset laskettelijat pääsevät nauttimaan vauhdikkaista rinteistä.
Yöpakkanen on avain myös off piste -herkkuun. Päivällä aurinko pehmentää ihanasti yöllä pakkasen kovettaman lumen tunturien seinämillä. Tällöin voi päästä laskemaan todellista herkkua, eli helposti laskettavaa ja hauskaa firni-lunta.
Hyvä seura tekee hyvän hiihtopäivän
Laskettelua perheen kesken hyvin mielin. Naurua, iloa ja riemua rinteessä. Välillä kuppi kuumaa kaakaota ja meno voi jatkua.
– Minna
Jokainen laskettelija ja lautailija tietää, että mäkipäivä on parasta ystävän kanssa nautittuna. Jotenkin keväinen aurinko vielä nostaa yhdessä vietetyn ajan entistäkin hienommaksi. Kevätpäivään rinteessä kuuluukin olennaisena osana laskukaverit, ystävät ja perheenjäsenet.
Talven aikana karttuneita taitoja ja oppeja on kiva yhdessä kokeilla pehmeässä kevätrinteessä. Parkeissa näkeekin kaveriporukoita sessaamassa hyppyreitä ja reilejä. Tunnelma on rento, iloinen ja kannustava.
Kevääseen kuuluu myös kuvaaminen. Kaveriporukan hyvät fiilikset, iloiset ilmeet ja onnistuneet suoritukset talletetaan valokuviin ja videoklippeihin.
Eväät kruunaavat keväisen hiihtopäivän
Ihana aurinkoinen keli rinteessä ja grilliruokaa. Illalla sauna, palju, hanki tai jopa avanto kruunaa päivän.
– Petri
Keväinen sää herättää ruokahalun ja houkuttelee piknikille. Laavut ja muut tulipaikat täyttyvät makkaran grillaajista. Rinteiden aurinkoisiin kohtiin keräännytään nauttimaan auringosta ja eväistä.
Eväshetki on ihana, mutta valitettavan moni unohtaa siivota jälkensä. Piknik-hetken jälkiä joutuu ihailemaan pitkään: tupakantumppi säilyy luonnossa yli 10 vuotta, pahvikupinkin maatumiseen voi mennä viisi vuotta. On arvioitu, että suojamaski kestää luonnossa jopa 500 vuotta.
Jälkien siivoaminen on jokaisen vastuulla. Kaiken minkä jaksat eväshetkeä varten kantaa, jaksat myös viedä pois. Retkietiketin (Luontoon.fi) ohjeet on helppo muistaa:
- Älä roskaa.
- Vie roskat mukanasi asianmukaiseen jätepisteeseen.
- Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voit käyttää sytykkeenä.
- Pidä aina pieni roskapussi mukana.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä Luontoon.fi-sivustolta.
Nyt iloitaan keväästä!
Kourallinen aurinkoista keliä
10 dl iloista mieltä
9 dl hyviä rinteitä
1 l mukavaa seuraa
Hyppysellinen seikkailumieltä
3 l laskemisen iloa
Kaikki sekoitetaan keskenään ja nautitaan
– Kati
Laskettelukausi on Suomessa todella pitkä. Ensimmäisen kerran mäkeen pääsee jo lokakuussa ja muutamissa keskuksissa hissit pyörivät vielä toukokuun puolella.
Kevät on monen laskettelijan ja lautailijan mielestä ylivoimaisesti parasta aikaa – ja nyt on aika nauttia siitä!
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!